Cara Merawat Rambut Secara Alami

Cara Merawat Rambut Secara Alami

Cara Merawat Rambut Secara Alami
Cara Merawat Rambut Secara Alami

Cara merawat rambut secara alami-Rambut rusak disebabkan oleh pelbagai faktor. Diantaranya disebabkan penggunaan shampo dan produk yang mengandung alkohol untuk mencuci rambut, terpapar hawa panas dan kekeringan yang berlebihan, penggunaan peralatan perawatan rambut seperti pengering rambut,terkena sinar UV, kurangnya penggunaan pelembab rambut,merawat rambut dengan bahan2 yang mengandung bahan kimia dan juga stres. 

Setiap helai rambut mempunyaii 3 lapisan, lapisan dalam ( medula), tengah ( cortex) dan luar yang disebutl cuticle (kutikula). Lapisan luar (cuticle) inilah yang bertanggungjawab melindungi rambut dari kerusakan. Apabila cuticle rambut menjadi rusak, rambut menjadi kering dan hilang sinarnya. Rambut berbiji, kasar, bercabang, rapuh, gatal kulit kepala dan hilang keelastisan juga adalah tanda-tanda rambut rusak. Rambut yang rusak mudah menjadi kusut dan sulit di rawat. 

Walaupun perawatan rambut di salon tetap menjadi pilihan untuk mengobati rambut yang rusak, namun ada baiknya Anda mencoba dengan menggunakan bahan-bahan alami yang lebih aman, dan mudah diperoleh. Berikut adalah 10 cara mengatasi rambut rusak yang dapat di lakukan  sendiri di rumah. 

1. Minyak Zaitun 

Minyak zaitun baik untuk memulihkan rambut rusak. Kaya dengan asid lemak, beberapa jenis antioksidan dan vitamin E, minyak zaitun memperbaiki lapisan rambut dengan memberikan kelembapan pada kutikula rambut. Minyak zaitun dapat melindungi rambut dari kerusakan permanen.
Letakkan sedikit minyak zaitun yang telah dihangatkan pada kulit kepala dan akar rambut. Lakukan pijatan lembut pada kepala selama beberapa menit. Setelah itu ditutup dengan handuk yang telah dihangatkan. Biarkan selama lebih kurang 30 menit. Terakhir sekali, basuh dengan shampo. Lakukan cara ini sekurang-kurangnya sekali dalam seminggu.  
Selain itu, anda boleh mencampurkan 1/4 cangkir minyak zaitun dengan 1/2 cangkir madu. Panaskan campuran dan balurkan pada rambut. Biarkan selama 30 menit, kemudian cuci dengan air hangat dan shampo rambut seperti biasa. Buat sekali atau dua kali seminggu. 

2. Avocado

Avocado atau alpukat kaya dengan pelbagai vitamin, lemak, protein, asid lemak dan minyak alami, avocado baik digunakan untuk memperbaikii rambut rusak dengan memberikan hidrasi pada rambut dan menjadikannya lebih fleksibel. Avocado juga berfungsi menangkal radikal bebas yang dapat merusak rambut di kemudian hari.
Campurkan sebiji avocado dengan 1 hingga 2 sendok teh minyak zaitun lalu dikisar sehingga halus. Lumurkan pada rambut dan biarkan selama lebih kurang sejam sebelum dicuci seperti biasa. 
Selain itu, anda boleh meramas sebiji avocado yang sudah ranum dan tambah sebiji kuning telur dan santan untuk dijadikan adonan.Lumurkan pada kulit lepala dan rambut lalu diurut secara berputar selama lebih kurang 5 minit. Biarkan selama sejam sebelum dicuci dengan menggunakan air hangat dan di shampo seperti biasa.
Lakukan seminggu sekali.

3. Telur

Telur mempunyai nutrien dan nutrisi yang mampu mengurangi kerusakan rambut. Kuning telur mengandungi protein, mineral dan esential asid lemak yang bisa menyuburkan helaian rambut dan menjadikan rambut berkilau secara alami. Selain itu, putih telur juga membantu membersihkan rambut dan kulit kepala. 
Lumurkan telur yang sudah dibuat ke atas kulit kepala dan rambut untuk beberapa menit. Tutup kepala dengan bungkus dan biarkan selama kira-kira 20 minit sebelum dicuci dengan air dan syampu seperti biasa. 
Selain itu, anda boleh mencampurkan dua biji telur dengan 1/2 cawan yogart dan dikocokl hingga menjadi krim. Urut kepala dan rambut dengan campuran tadi sebelum ditutup dengan bungkus selama 30 menit dan dicuci sepert biasa. 
Lakukan salah satu cara di atas dua minggu sekali. 

4. Daun Lidah Buaya

Daun lidah buaya baik untuk memperbaiki rambut rusak. Kandungan pelembab yang ada di dalam daun lidah buaya mampu menguatkan akar rambut. Ia mengandungi enzim, asid amino, vitamin C dan E yang baik untuk rambut. 
Lumurkan sedikit jus daun lidah buaya pada rambut yang rusak. biarkan selama 10 hingga 15 menit sebelum dicuci dengan air hangat. 
Selain itu, anda boleh mencampurkan 4 sendok besar gel daun lidah buaya dengan dua sendok besar santan dan 3 sendok besar yogart kosong. Aduk  sebelum dilumur pada rambut. Biarkan selama 30 menit sebelum di cuci seperti biasa. Lakukan seminggu sekali. 

5. Minyak Kelapa

Minyak kelapa lengkap dengan nutrien yang baik untuk rambut. Strukturnya yang mudah meresap ke dalam akar rambut, melindungi kutikel rambut dari kerusakan dan menjadikan rambut lebih sehat.
Urut kepala setiap hari atau sekurang-kurangnya tiga kali seminggu dengan minyak kelapa yang telah dipanaskan. Biarkan semalaman sebelum dicuci dengan menggunakan shampo keesokkan paginya. 
Selain itu, anda boleh campur 3 sudu besar minyak kelapa yang telah dipanaskan dengan 1/4 cawan madu lebah. Ramuan itu kemudian aduk lalu dilumurkan pada rambut. Biarkan selama 20 hingga 30 menit sebelum dicuci dengan menggunakan air suam. Lakukan sekali atau dua kali seminggu. 

6. Pisang

Pisang juga bisa digunakan untuk memperbaiki rambut rusak. Kaya dengan kalium, vitamin, minyak alami dan lembapan yang terkandung di dalam pisang membantu melembutkan rambut dan meningkatkan keelastikan rambut. 
Lenyekkan sebiji pisang yang sudah masak lalu dilumurkan pada rambut. Biarkan selama sejam sebelum dicuci menggunakan air suam. 
Selain itu, anda boleh sediakan jus dari pisang yang sudah ranum bersama satu sudu besar madu, minyak kelapa dan minyak zaitun. Lumurkan pes pada rambut, sebelum dibiarkan selama 20 hingga 30 menit. Cuci seperti biasa menggunakan air suam. 
Lakukan cara ini seminggu atau dua minggu sekali. 

7. Bunga Raya (Hibiscus flowers)

Bunga raya telah digunakan sejak sekian lama untuk mempercepat pertumbuhan rambut dan memperaiki rambut rusak. Bunga raya melindungi kutikel rambut dengan melembapkan dan menambahkan kilau pada rambut yang kering dan rusak.  
Panaskan kira-kira 8 hingga 10 kuntum bunga raya di dalam cawan berisi minyak kelapa. Tapis dan biarkan sejuk sebelum digunakan sebagai minyak rambut. Urut ramuan tersebut pada rambut selama beberapa minit dan biarkan selama 30 minit sebelum dicuci seperti biasa. 
Selain itu, kisar 3 hingga 4 helai daun bunga raya dan beberapa kelopak bunga raya dengan sedikit air. Lumurkan pada rambut dan dibiarkan selama 20 minit sebelum dicuci dengan air suam. 
Ulangi cara ini sekali atau dua kali seminggu.

8. Teh 

Daun teh baik untuk rambut kering dan rusak. Kaya dengan polyphenol, vitamin C dan E, teh hitam menjadikan rambut bersinar dan melembutkan rambut yang rusak. Teh juga melindungi rambut dari bahaya sinar UV. 


 • Masukkan seuncang teh ke dalam secawan air yang baru dididihkan.  
 • Tutup cawan dan biarkan selama 10 minit.
 • Tambah 1 atau 2 titis minyak esential bunga melati dan biarkan sehingga air menjadi sejuk. 
 • Gunakan selepas anda menyampo rambut.
 • Biarkan selama 10 hingga 15 minit, lalu dicuci dengan air. 
 • Buat rawatan ini sekurang-kurangnya sekali atau dua kali seminggu. 


9. Madu

Madu sangat berkhasiat untuk rambut rusak. Madu dapat menarik dan mengunci kelembapan ke dalam kutikel rambut dan menjadikannya lembut dan sehat. 
Campurkan 1/4 cawan madu organik dengan air yang cukup untuk melembutkannya. Lumurkan pada rambut dan biarkan selama 30 menit sebelum dicuci dengan air suam. Lakukan perawatan ini dua kali seminggu untuk lebih berkesan. 
Selain itu, 2 sendok madu yang dicampur dengan 1 sendok yogart dan 1 sendok makan minyak zaitun atau minyak kelapa boleh dijadikan jus. Campur semua dan panaskan. Lumurkan pada rambut sebelum ditutup dengan kain atau topi mandi. Basuh rambut selepas 20 menit. Lakukan seminggu sekali. 

10. Cuka makan

Untuk merawat rambut rusak, cuka yang biasa digunakan adalah menggunakan cuka makan. Cuka makan dapat mencegah penghasilan kotoran pada rambut dan melindungi kutikel rambut. Selain itu, cuka makan dapat mengembalikan kadar pH pada kulit kepala, menjadikan rambut tumbuh lebih sehat selain dapat menjadikan rambut lembut dan berkilau. 


 • Campurkan 1 cawan cuka bersama 3 cawan air.
 • Campuran itu kemudiannya diguna untuk mencuci rambut selepas dicuci dengan. 
 • Biarkan selama 5 minit.
 • Bersihkan dengan air suam. 
 • Lakukan seminggu sekali untuk beberapa minggu.


Tip-tip berguna yang bisa dilakukan untuk menjaga kesehatan dan kecantikan rambut anda :

 • Urut kulit kepala beberapa minit setiap hari sebelum tidur untuk menstimulus petumbuhan folikel rambut. 
 • Hindari penggunakan peralatan seperti pengering rambut atau produk berbahan bahan kimia pada rambut. 
 • Cuci rambut dengan shampo yang ringan 3 atau 4 kali seminggu. Gunakan handuk untuk mengeringkan air pada rambut sebelumnya biarkan rambut kering pada udara.
 • Apabila anda pergi berenang, pastikan anda mencuci rambut dengan sempurna selepas itu. 
 • Lindungi rambut dari bahaya matahari dengan memakai tudung atau topi. 
 • Gunakan aksesori rambut yang tidak mendatangkan kerusakan pada rambut. 
 • Lakukan diet yang betul dan minum banyak air masak setiap hari. 
 • Lakukan olahraga setiap hari untuk meningkatkan kesehatan.
 • Tidur 6 hingga 7 jam sehari dan gunakan sarung bantal dari kain satin.
 • Jauhkan stres.


Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel